לא משנה באיזה תחום מדובר, ארנונה, חניה, רישוי עסקים, תכנון ובניה, חינוך ועוד, כל עוד הפגיעה נעשתה על ידי רשות שלטונית – היא תתברר בהליך מנהלי ייעודי, ומקום בו הרשות השלטונית הפרה את עקרונות המשפט המנהלי – הערכאה השיפוטית תתערב בהחלטה המנהלית. סוג ההליך, ערר, עתירה מנהלית, ערעור מנהלי, תובענה מנהלית או עתירה לבג"ץ, יקבע לפי סיווג המקרה.
בית משפט לעניינים מנהליים הוא בפועל בית משפט מחוזי המוסמך לדון בהליכים מנהליים, ושופטיו הם נשיא בית המשפט ושופטים נוספים שהנשיא הסמיך לכך.
בג"ץ הוא בפועל בית המשפט העליון המוסמך לדון, כבית משפט גבוה לצדק, בכל עניין אשר הוא רואה צורך לתת בו סעד למען הצדק, ושאינו בסמכותו של בית משפט או של בית דין אחר.
ועדות ערר הן ועדות ספציפיות שהוקמו מכוח חוק מסוים ונועדו לטפל בסוגיות מוגדרות הקבועות להן בחוק.
לכן, כאשר פרט נפגע מהחלטה של רשות מנהלית או ציבורית, אנו נדרשים בראש ובראשונה לבחון מי הרשות שנתנה את ההחלטה, מה נושא ההחלטה, ועבור מי היא ניתנה, כדי לקבוע האם והיכן צריך להתנהל ההליך המנהלי, בוועדת ערר, בבית משפט לעניינים מנהליים או בבג"ץ.
הליכים משפטיים מנהליים מאוד שונים מהליכים משפטיים אזרחיים, וחלה עליהם מערכת כללים ייחודית. נפרט את עיקרי מערכת הכללים המנהליים:
1. הסעדים:
במסגרת הליך משפטי מנהלי, הפרט שסבור כי הוא נפגע מהרשות, מבקש ממנה לבטל פעולה מנהלית, ו/או לשנות את התנהלותה ולעיתים, במסגרת צו עשה, אף מבקש להורות לרשות לנקוט בפעולה מסוימת.
המשמעות היא שהסעד בהליכים מנהליים, הוא סעד אופרטיבי ולא סעד כספי וכי בניגוד להליכים אזרחיים, גם אם הפרט יוכיח את צדקתו וההליך יתקבל, הוא לא יהיה זכאי לסעד של פיצוי כספי.
ניתן כמובן לתבוע, במסגרת ההליך המנהלי וככל ותינתן הכרעה לטובתכם, את החזר הוצאות ההליך המשפטי, אך לא מדובר בסעד כספי. בנוסף, כיון שמדובר בכספי ציבור, בתי המשפט לא נוטים לפסוק החזרי הוצאות גבוהים בהליכים מנהליים, ויש להוכיח כי נתקיימו התנאים המתאימים לפסיקת החזר הוצאות משמעותי.
2. מועדים וסדרי דין:
הליכים מנהליים הם לרוב הליכים מהירים.
כלל האצבע הוא כי הפרט שטוען לפגיעה מהרשות, נדרש להגיש את תביעתו בהקדם האפשרי ללא כל עיכוב (שיהוי). תקנות בתי משפט לעניינים מנהליים (סדרי דין), תשס"א-2000, קובעות למשל, כי עתירה מנהלית תוגש ללא שיהוי ולכל המאוחר תוך 45 ימים ממועד ההחלטה אותה מעוניינים לתקוף. חשוב לשם לב שקיימים מקרים ו/או הליכים בהם לוחות הזמנים קצרים יותר והפרט נדרש להגיש את תביעתו תוך 14, 21, 30 ימים וכו'.
על מנת לדעת מה לוחות הזמנים לתקיפת החלטה מנהלית, יש לבדוק את הדין הספציפי הרלוונטי להחלטה.
שיהוי הוא העילה הנפוצה ביותר לדחיית הליך מנהלי על הסף ולכן אין להשתהות בשום פנים ואופן ויש לפנות בהליך המשפטי בסמוך לקבלת ההחלטה המנהלית. כל עיכוב מיותר יכול לגרום לכך שבית המשפט כלל לא ידון בהליך אלא ידחה אותו על הסף.
בנוסף, גם ההליך המשפטי עצמו מתקיים באופן מהיר, והוא בוודאי קצר באופן משמעותי מהליך אזרחי. סדרי הדין בהליך המנהלי לא כוללים שלבים רבים, ולרוב לאחר דיון אחד או שניים, מתקבלת החלטה.
3. תנאי סף:
כשהפרט תוקף החלטה מנהלית באמצעות הליכים משפטיים, הוא נדרש לעמוד בתנאי סף, ביניהם התנהלות בתום לב, מיצוי הליכים, העדר שיהוי וכיוצ"ב. היה והעותר לא יעמוד בתנאים, הערכאה השיפוטית רשאית לדחות את ההליך על הסף מבלי שיתקיים בירור לגופו של עניין.