המאמר המקיף על רישוי בתי ספר וגני ילדים מוכרים שאינם רשמיים/2022-2023

ביום 12.1.2022 משרד החינוך פרסם את נהלי הרישוי לשנה"ל תשפ"ג, במסגרתם המשרד הסדיר את הכללים להגשת בקשה לרישיון להפעלת מוסד חינוכי מוכר שאינו רשמי ולהליך בדיקת הבקשה. נהלי הרישוי של משרד החינוך מאוד מפורטים ודקדקניים ולכן, במאמר זה, נעשה לכם סדר בכל המונחים והדרישות:
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
לפני שצוללים לעומק ההנחיות, חשוב לשם לב כי המאמר אומנם נותן בסיס רחב לנושא, אך הוא לא בא להחליף את נהלי משרד החינוך ואת הוראות הדין בנושא הליכי רישוי מוסדות חינוך. משרד החינוך מתייחס ברצינות רבה למתן רישיונות להפעלת מוסד חינוכי, דורש מבעלות שמעוניינת להפעיל מוסד חינוכי דרישות רבות בתחומים שונים ולכן, לצד מאמר זה – שיסייע לכם לעשות סדר ראשוני בהליכים – חשוב שתכירו את החוקים הרלוונטיים והנהלים לעומקם.

מי נדרש להגיש בקשה לרישיון חדש?

בקשה חדשה לרישיון מיועדת למי שמעוניין להפעיל לראשונה מוסד חינוכי חדש, בית ספר או גן ילדים, אך לא רק. משרד החינוך קבע כללים לגבי סוגי המסגרות שנדרשות להגיש בקשות לרישיון חדש וכן כללים לגבי האופן שבו הן נדרשות להגיש את בקשותיהן:

• גן ילדים/בית ספר חדש. יש לשים לב שבגני ילדים, להבדיל מבתי ספר, אתם נדרשים להגיש בקשה נפרדת עבור כל כיתת גן. המשמעות היא שאם אתם מעוניינים להפעיל גן ילדים עם כמה כיתות גן או שיש לכם גן ילדים פעיל ואתם מעוניינים להוסיף כיתת גן נוספת – אתם נדרשים להגיש עבור כל כיתה בקשה נפרדת למתן רישיון.

• גן ילדים/בית ספר שהגיש בקשה למתן רישיון בשנה"ל תשפ"ב ובקשתו נדחתה (נדרש להגיש תחת סמל המוסד שניתן לו בשנה"ל תשפ"ב).

• גן ילדים/בית ספר שהגיש בקשה למתן רישיון בשנה"ל תשפ"ב ובקשתו טרם אושרה (נדרש להגיש תחת סמל המוסד שניתן לו בשנה"ל תשפ"ב).

• גן ילדים/בית ספר שעובר בעלות (נדרש להגיש בהתאם לנוהל העברת בעלות). חשוב לשם לב כי גם גן ילדים שפעל תחת גננ/ת פרטי/ת באישור משרד החינוך ומעוניין לעבור לפעול תחת תאגיד (עמותה או חברה), נדרש להגיש בקשה חדשה.

• גן ילדים/בית ספר שמבקש לעבור מבנה. שימו לב שכל מעבר, אפילו אם מדובר על מעבר כיתה/חדר באותו מבנה, מחייב הגשת בקשה חדשה לרישיון.

מי נדרש להגיש בקשה לחידוש רישיון ומה לגבי רישיונות ארוכי טווח?

• בעלויות שפעלו ברישיון בשנה"ל תשפ"ב ואינן מחזיקות ברישיון ארוך טווח לשנה"ל תשפ"ג, נדרשות להגיש בקשה לחידוש הרישיון, הכוללת את כל הפרטים הרלוונטיים לשנה"ל תשפ"ג.

• בעלות שאוחזת ברישיון בתוקף לשנה"ל תשפ"ב ומעוניינת לחדש את רישיונה בשנה"ל תשפ"ג ובמקביל להגדיל את מספר התלמידים/הכיתות המופיעים ברישיון תשפ"ב – נדרשת להגיש בקשת חידוש רישיון עד ליום 28.2.2022 וכן בקשת להגדלת תלמידים עד שבועיים מיום קבלת הרישיון המחודש לשנה"ל תשפ"ג.

• בעלויות שמחזיקות ברישיון ארוך טווח אינן נדרשות להגיש בקשות לחידושי רישיון, אך ככל שתתקבל חוות דעת שלילית מהגורמים המפקחים, בין אם בתחום הבטיחות, הבריאות, הפדגוגיה ואף בתחום הפיננסי, וגם אם הבעלות תתקן את הליקויים, תוקף הרישיון יקוצר עד לסוף אותה שנת לימודים והבעלות תידרש להגיש בקשת חידוש לשנת הלימודים הבאה.

• כמו כן, בעלות שאוחזת כבר כיום ברישיון לשנה"ל תשפ"ג ומעוניינת להגדיל את מס' התלמידים/הכיתות המופיעים ברישיון – נדרשת להגיש בקשה להגדלת תלמידים עד ליום 30.9.2022. לכן, גם בעלות בעלת רישיון ארוך טווח בתוקף לשנה"ל תשפ"ג, נדרשת להיות מוכנה ולבדוק את עצמה היטב.

מתי להגיש את בקשות הרישוי?

בקשות לרישיון חדש, בין אם מדובר ברישיון לגן ילדים ובין אם מדובר ברישיון לבית ספר, תוגשנה באופן מלא עד יום 31.3.2022.
בקשות לחידוש רישיון, בין אם מדובר בחידוש רישיון לגן ילדים ובין אם מדובר בחידוש רישיון לבית ספר, תוגשנה באופן מלא עד יום 28.2.2022.
בד בבד עם בקשה לרישיון חדש, הנכם נדרשים להגיש בקשת הכרה, בהתאם לחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג-1953.

שלושה דגשים חשובים:
• כדי להגיש בקשה חדשה לרישיון לגן ילדים או לרישיון לבית ספר, אתם נדרשים, קודם כל, לעבור הליך הזדהות, וזאת עד יום 25.3.2022. בשל מגפת הקורונה, הליך ההזדהות מבוצע באמצעות שיחת וידאו.

• משרד החינוך בודק את תקינות הבקשות בסמוך לקבלתן, ומאפשר השלמת ו/או תיקון מסמכים, בהתאם לכללים, אך ורק עד למועד האחרון להגשת בקשות. המשמעות היא כי במועד האחרון להגשת בקשות רישוי, על הבקשות להיות שלמות ותקינות.
בקשה שתוזן במועד, אך אחד מהמסמכים או יותר יהיו חסרים ולא יסרקו עד המועד האחרון, תידחה על הסף, ולא תהיה אפשרות להשלים את המסמכים לאחר מכן.

• ככל שהפעלתם את המוסד חינוכי שלכם ללא רישיון, חשוב שתשימו לב כי למשרד החינוך קיימת סמכות לדחות בקשה למתן רישיון אך ורק על רקע זה. לצד זאת, משרד החינוך מחויב לתת לבעלות זכות טיעון במקרה כזה וככל קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים שקילת הבקשות לרישיונות חרף הפעלת מוסד חינוכי ללא רישיון, משרד החינוך רשאי להעניק לכם רישיון. מדובר במקרי קצה נדירים ביותר, ולכן, ככל שפעלתם ללא רישיון בעבר, אנחנו ממליצים, קודם להגשת בקשת הרישוי, להתייעץ בנושא ולהיערך בהתאם לכללים.

מסמכי הרישוי

במסגרת בקשת הרישוי או בקשת חידוש הרישיון, אתם נדרשים להגיש אסופת מסמכים, המבוססת על הסטטוס שלכם. המסמכים כוללים מסמכי פדגוגיה, בטיחות, בריאות, מסמכים תכנוניים, מסמכי התאגדות ומסמכים פיננסיים.
חלק מהמסמכים הם מסמכים קבועים, אך חלק תלויים במסגרת החינוכית שלכם ובמבנה בו אתם פועלים.

סריקת המסמכים צריכה להיעשות בקבצי tif , jpg ,pdf עד 4 mb לכל קובץ, למעט התשריטים שלהם כללים ייחודיים (tif עד 8mb). בהתאם לנהלים, על גבי חלק מהמסמכים נדרשות חתימות של בעלי מקצוע ספציפיים ו/או אתם נדרשים לציין פרטים נלווים.

לאחר הגשת בקשת הרישוי, וככל שנמצא כי היא עומדת בתנאי הסף, הבקשה עוברת לבחינה של הגורמים המקצועיים. רק לאחר קבלת חוות דעת הגורמים המקצועיים – הבקשה עוברת להחלטת מנכ"לית משרד החינוך. ככל שחוות הדעת חיוביות ושאין התנגדות, רשאית מנכ"לית משרד החינוך להורות על מתן רישיון.

אנחנו ממליצים להכין את הבקשה תוך תשומת לב דקדקנית להנחיות ולכללים.

מהן עילות הסף לדחיית בקשות רישיון?

למשרד החינוך הפררוגרטיבה לדחות בקשה למתן רישיון להפעלת גן ילדים או בית ספר וכן בקשות לחידוש רישיונות, על בסיס עילות סף, ומבלי לבדוק את הבקשות לעומקן. להלן עילות הסף הנפוצות:

1. הגשת בקשה שאחד או יותר ממסמכי הסף בה חסר.

2. הגשת בקשה שאחד או יותר ממסמכי הסף בה לא תקין.

3. הגשת בקשה למוסד חינוכי שבקשתו בשנת הלימודים תשפ"ב טרם נענתה ו/או נדחתה, מבלי לציין את סמל המוסד שניתן לו בשנה"ל תשפ"ב.

4. הגשת בקשה למוסד חינוכי כאשר מבנה המוסד החינוכי עדיין בשלבי בניה או שיפוצים.

5. הגשת בקשה למוסד שנמצאו בו ליקויים בטיחותיים ברמת קדימות 0-1, בין אם במסגרת אישור הבטיחות ובין אם במסגרת בדיקה עצמאית של משרד החינוך ו/או הגשת בקשה למוסד שבודק הבטיחות ערך את הבדיקה הראשונית במוסד למעלה משישה חודשים מיום חתימתו על אישורו הסופי ו/או הגשת בקשה שאישור הבטיחות בה הוגש ללא החתימות הנדרשות ו/או ללא האישורים הנלווים הנדרשים.[

כמובן שלצד עילות הסף, משרד החינוך עורך בדיקה מהותית ומעמיקה של הבקשה בכל תחומיה, ובהתאם למסמכים שהוגשו ולחוות דעת מקצועיות, מוסר את החלטתו בבקשת הרישיון.

משרד החינוך דחה את בקשתי לרישיון. מה עושים?

היה וקיבלתם החלטת דחיה לבקשתכם לרישיון, מכל נימוק שהוא, אתם רשאים להגיש ערר לוועדת הערר במשרד החינוך.

הליך הערר הוא הליך משפטי לכל דבר ועניין וכתב הערר הוא כתב טענות מלא שצריך לכלול את ההיסטוריה העובדתית, את המטריה המשפטית והתייחסות מלאה לכלל נימוקי הדחייה. את הערר אתם נדרשים להגיש תוך 21 ימים מהמועד שבו קיבלתם את החלטת הדחיה. הלשכה המשפטית של משרד החינוך תגיש את תגובתה לערר ובהמשך יקבע דיון בערר, שבסיומו, ועדת הערר תמסור את פסק דינה.

על פסק הדין של ועדת הערר ניתן להגיש ערעור מנהלי לבית המשפט לעניינים מנהליים.

לסיכום

כאמור בפתיח, כאשר אתם מבקשים להפעיל מסגרת חינוכית, משרד החינוך מגלה אחריות רבה ובוחן את עמידתכם בכל הכללים. כאשר בעלות לא עומדת ולו בחלק מהכללים, לרבות בכללים הפרוצדורליים, משרד החינוך לא מהסס מלהורות על דחיית בקשת הרישיון.
בעלות שבקשתה לרישיון נדחית – נדרשת להגיש ערר למשרד החינוך. על הליך הערר ניתן לקרוא במאמר ייחודי שכתבתנו בנושא.
בעלות שבקשתה לרישיון נדחית ובכל זאת מפעילה את המוסד החינוכי, פועלת בניגוד לדין, ועצם הפעלת המסגרת ללא רישיון, תהווה שיקול גם במסגרת הליך הערר וגם בשנים הבאות.

משרדנו ליווה לאורך השנים בעלויות רבות ומצוי בהליכי הרישוי לעומקם. משרדנו מספק שירות ליווי בהליכי הרישוי (הכולל גם ליווי טרם הגשת הבקשה) וכן מלווה בעלויות בהליכי הערר ו/או הליכים בבית המשפט לעניינים מנהליים, במקרה של דחיית בקשת רישיון וקבלת צו סגירה.

אנחנו ממליצים לעמוד איתנו בקשר מראש ולהסתייע בנו כבר בשלבים מוקדמים, בכדי לחסוך הליכים משפטיים בשלב מאוחר יותר.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד