נהלי רישוי והכרה – כל העדכונים והחידושים לשנת הלימודים תשפ"ד (2023-2024)

משרד החינוך פרסם את נהליו לשנת הלימודים תשפ"ד. כיוון שמרבית ההוראות וההנחיות נותרו ללא שינוי, נפרוש בפניכם במאמר זה את עיקר העדכונים החשובים שכל בעלות צריכה להכיר.
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

כללי

לקראת שנת הלימודים תשפ"ד, כמדי שנה, משרד החינוך פרסם את נהלי הרישוי וההכרה מטעמו.
כיוון שמדובר על נהלים שההוראות העיקריות שלהם נותרו ללא שינוי, במאמר זה נתמקד בשינויים ובעדכונים הרלוונטיים לשנת הלימודים תשפ"ד.

בעלות המעוניינת לקבל מידע מקיף לגבי הנחיות בעניין הנפקת רישיון לבית ספר או לגן ילדים – מוזמנת להתעדכן במאמרנו 'רישוי בתי ספר וגני ילדים מוכרים שאינם רשמיים'.

מועדים ואופן הגשה

באשר לתאריכי הגשת הבקשות, המתעדכנות מדי שנה, משרד החינוך קבע כי בקשות לרישיון חדש תוגשנה עד ליום 31.3.2023 ובקשות לחידוש רישיון תוגשנה עד ליום 28.2.2023.
בקשות של בעלות חדשה, להפעלת בית ספר או גן ילדים, תוגשנה באופן פיזי.

בעלות שתאחר בהגשת בקשת רישוי ותחרוג מהמועדים האמורים, תידרש להגיש בקשה באמצעות נוהל חריגים של משרד החינוך.

בקשה להגדלת מספר ילדים תוגש עד ליום 30.9.2022 או עד שבועיים ממועד קבלת הרישיון, לפי המאוחר, ולא ניתן יהיה להגיש בקשה להגדלת תלמידים לאחר המועד האמור.

חידושים משמעותיים

לנהלי רישוי תשפ"ד התווספו מספר חידושים שלא הופיעו קודם לכן:

• משרד החינוך הוסיף עילת דחייה חדשה, לפיה אי שיתוף פעולה עם נציגי המשרד עלול להוביל לדחיית הבקשה לרישיון.
כמובן שמדובר על עילת דחיית כללית ואמורפית, שלא ברור מתי ואיך תיושם, ומשכך לא בטוח כי היא תעמוד בבחינה משפטית, אך הנושא טרם הגיע לפתחו של בית המשפט.

• במסגרת הרכיבים הפדגוגיים נקבע תנאי סף המטיל איסור על שימוש בספרי לימוד של הרשות הפלסטינאית אשר אינם מאושרים ואשר כוללים תכנים מסיתים.
מדובר על תנאי המופיע בנהלי הרישוי לבתי הספר (ולא מופיע בנהלי הרישוי לגני ילדים).

עדכונים משמעותיים

במסגרת נהלי רישוי תשפ"ד נערכו מספר שינויים בנושאים שאומנם אוזכרו קודם לכן, אך כעת עודכנו:

• נקבע כי בעלות המעוניינת לקבל רישיון להפעלת בית ספר תגיש, כבר במעמד הגשת בקשת הרישוי, רשימת תלמידים מועמדים שתכלול פרטים מזהים מלאים של כל התלמידים המועמדים, לרבות מספרי ת"ז, מין התלמיד.ה, שמות ההורים וכתובת התלמיד.ה, והכל בחלוקה לכיתות הלימוד.
עוד נקבע כי לבעלות תהיה אפשרות להגיש בקשה להגדלת מספר ילדים וזאת עד למועדים מוגדרים, האמורים לעיל.
מדובר על תנאי המופיע בנהלי הרישוי לבתי הספר (ולא מופיע בנהלי הרישוי לגני ילדים).

• בהיבט הפיננסי, משרד החינוך קבע כי ככל שיימצאו ליקויים בהתנהלותה הפיננסית, הבעלות לא תזכה לאישור להרחבת פעילותה, ובתוך כך לא תזכה לאישור לפתיחת מוסדות לימוד חדשים.

ועד ערר על דחיית בקשת רישוי

במקרים של דחיית בקשה לרישיון, על הבעלות להגיש ערר תוך 21 ימים ממועד קבלת ההחלטה.

נזכיר כי ועדת הערר של משרד החינוך, אשר הוקמה מכוח מכוח סעיף 13 לחוק פיקוח על בתי ספר, תשכ"ט-1969, מקיימת הליך משפטי לכל דבר ועניין, ולא מדובר על ועדה פדגוגית כזו או אחרת.

אומנם טופס הערר המפורסם באתר משרד החינוך הוא טופס של עמוד בלבד ורבים שוגים לחשוב שמדובר על הליך פשוט שניתן לגשת אליו באופן עצמאי, אך הלכה למעשה הגשת ערר פותחת הליך משפטי שבמסגרתו משרד החינוך מיוצג על ידי הלשכה המשפטית ואף מתקיים דיון פרונטלי בפני הרכב הוועדה. בהתאמה, גם תשובות משרד החינוך לערר מוגשות באמצעות הלשכה המשפטית של משרד החינוך, נפרסות על פני עשרות עמודים, וכוללות הפניות ואזכורים של פסקי דין קודמים.

סיכום

הנה כי כן, משרד החינוך ערך שינויים מעטים במסגרת נהלי הרישוי לשנה"ל תשפ"ד, אך אלה בהחלט מרחיבים את הפררוגרטיבה של משרד החינוך לשלול ו/או להגביל בקשות רישוי, למשל מטעמים של אי שיתוף פעולה וליקויים בהתנהלות פיננסית.

משרדנו מלווה בעלויות רבות במסגרת הליכי הרישוי, כבר משלבים מוקדמים, וכן מלווה בעלויות רבות במסגרת הליכי ערר על החלטות המשרד לדחות את בקשותיהן לרישיון.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד