נהלי רישוי מעונות יום – שנת הלימודים תשפ"ג (2022-2023)

בהמשך להעברת הפיקוח על מעונות היום למשרד החינוך, פורסמו הנהלים לרישוי מעונות יום בשנת הלימודים תשפ"ג. בעצם, שנת הלימודים הקרובה, תשפ"ג, תהיה השנה הראשונה שמשרד החינוך יפקח ויבקר את מעונות היום, ואנחנו צפויים להקשחת הליך הרישוי והבדיקות מטעמו. משרד החינוך הוא משרד מאוד מנוסה בהליכי רישוי, בקרה ואכיפה, ולכן חשוב להיערך מראש ולפעול בהתאם לנהלים ככל הניתן. לנוחיותכם, ריכזנו לכם את עיקרי נוהל הרישוי למעונות יום שפורסם ביום 14.7.2022:
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

כללי

1. נוהל הרישוי הוא המסמך שמרכז את כל הדרישות ממפעילי המעונות, אך הוא אינו מחליף את הוראות חוק הפיקוח על מעונות יום, תשע"ט-2018 ואת התקנות מטעמו.

2. בעלות שאוחזת ברישיון לא פטורה מעמידה בכל תנאי הרישיון, ומשרד החינוך יכול לבטל רישיון במקרה של אי עמידה בכללים.

3. בעלות שלא אוחזת ברישיון קבוע בתוקף לשנת הלימודים תשפ"ג, ומפעילה מעון יום לפעוטות שבו שוהים 7 פעוטות ומעלה, נדרשת להגיש בקשה להפעלת מעון יום לפעוטות.
בקשת הרישוי תוגש במערכת הרישוי הרגילה של משרד החינוך, בה מוגשות גם בקשות ליתר מוסדות החינוך.

4. על מנת להגיש את הבקשה יש לעבור תהליך הזדהות, הכולל הגשת בקשה לשימוש במערכות הרישוי, בצירוף מסמכי תאגיד, אישור מורשה חתימה, צילום תז וכו'.
שימו לב שכתובת הדוא"ל ומספר הטלפון אותם תעדכנו ישמשו אתכם לצורך קבלת הודעות שוטפות הרלוונטיות להליך הרישוי.

מי נדרש להגיש בקשה לרישיון להפעלת מעון יום לשנה"ל תשפ"ג?

לקראת שנה"ל תשפ"ג כל המסגרות צריכות להגיש בקשות לרישיון, כולל:

1. מעון חדש, שלא פעל בעבר ועתיד לפעול בשנת הלימודים תשפ"ג לראשונה.
2. מעון שפעל בעבר, הגיש בקשת רישוי ובקשתו נדחתה. יש להגיש את בקשת הרישוי עם סמל המוסד שניתן למעון בעבר, אחרת הבקשה תדחה על הסף.
3. מעון שפעל בעבר, הגיש בקשת רישוי וקיבל רישיון הפעלה זמני.
4. מעון שפעל בעבר, הגיש בקשת רישוי, אך טרם קיבל בה מענה והוא לא אוחז ברישיון, רישיון זמני, החלטת דחיה. יש להגיש את בקשת הרישוי עם סמל המוסד שניתן למעון בעבר.
5. מעון שאוחז ברישיון קבוע בתוקף לשנת הלימודים תשפ"ג, אך עתיד לעבור למבנה השונה מהמבנה שניתן עבורו הרישיון, נדרש להגיש 'בקשה חדשה בעקבות העברת מבנה'.

על בדיקת תחום ההכשרה והפדגוגיה במסגרת הליכי הרישוי

הבעלות נדרשת להכין תיק מעון ובו המסמכים הבאים: פרטי הצוות ונותני השירותים; מסמכי הכשרת והסמכות בתחומי עזרה ראשונה ובטיחות; סדר יום ותוכנית התפתחותית; פרטי הפעוטות והקבוצות הפועלות במעון; ותעודות הסמכה פדגוגית של מחנכים מטפלים מטעם תכנית או קורס מוכר בהיקף של 220 שעות או לחילופין תואר בתחום החינוך לגיל הרך או תעודת הוראה למורים וגננות לגיל הרך.

את קבצי תעודות ההשכלה של אנשי הצוות יש לצרף במועד הגשת הבקשה.

בנוסף, יש לצרף הסכמה חתומה בחתימת ידו של כל אחד מהמעורבים במעון (ובמקרה של מעון הפועל בבית מגורים – גם של כל אחד מדיירי הבית מעל גיל 12), בהתאם לנספח ה', לכך שמשטרת ישראל תמסור את המידע מהמרשם הפלילי לגביו, לממונה במשרד החינוך.
בהתאם, משרד החינוך יבדוק כי כל המעורבים לא הורשעו ולא הוגש נגדם כתב אישום בעבירה שבגינה הם לא ראויים לעבוד במעון.

האם קיימות הקלות בנושא הדרישות הפדגוגיות? — כן!

חשוב לדעת שמחנכים מטפלים רשאים להשלים את ההסמכה הפדגוגית תוך פרקי זמן שקבע משרד החינוך ו/או לקבל הקלות בהיקף ההסמכה, וזאת בהתאם לוותק שלהם כמחנכים-מטפלים במעון יום לפעוטות, כמפורט להלן:

• מחנך מטפל חדש – רשאי להשלים את ההסמכה הפדגוגית תוך שנה מיום תחילת עבודתו במעון עבורו הוגשה בקשת הרישוי.
• מחנך מטפל בעל ותק של עד ארבע שנים בשנה"ל תשפ"ב – רשאי להשלים את ההסמכה הפדגוגית תוך ארבע שנים ממועד פרסום התקנות (עד ליום 10.1.2025), והוא פטור מבחינה מקצועית ככל שתתקיים.
• מחנך מטפל בעל ותק של חמש שנים ומעלה בשנה"ל תשפ"ב – רשאי להשלים הסמכה פדגוגית בהיקף מצומצם של 120 שעות בלבד, תוך שנה מיום תחילת עבודתו במעון עבורו הוגשה בקשת הרישוי, והוא פטור מבחינה מקצועית ככל שתתקיים.

על בדיקת תחום התקינה והתפוסה במסגרת הליכי הרישוי

משרד החינוך קובע תנאי תפוסה ותקינה, בהתאם לגילאי הפעוטות, שבהתאם להם מעונות יום נדרשים לפעול:

• עד גיל 15 חודשים: גודל קבוצה מירבי עומד על 22 ילדים, כאשר יחס התקינה הוא 1:6. השטח המזערי לפעוט בחדר הפעילות הוא 2.8 מ"ר.
• מגיל 15 חודשים ועד גיל 24 חודשים: גודל קבוצה מירבי עומד על 28 ילדים, כאשר יחס התקינה הוא 1:9. השטח המזערי לפעוט בחדר הפעילות הוא 2.6 מ"ר.
• מעל גיל 24 חודשים: גודל קבוצה מירבי עומד על 33 ילדים, כאשר יחס התקינה הוא 1:11. השטח המזערי לפעוט בחדר הפעילות הוא 2.2 מ"ר.
• כיתה מעורבת – יש לחש לפי מחשבון תפוסה ותקינה של משרד החינוך.

חשוב לשם לב שבכל מקרה, בכל קבוצה שבה שוהים שבעה פעוטות או יותר, יהיו שני מחנכים מטפלים לפחות.

שימו לב שבמועד הגשת הבקשה תדרשו לציין, לגבי כל כיתה, את ייעוד הכיתה, את שטחה ולשבץ את אנשי הצוות המיועדים לכל כיתה.

על בדיקת תחום המבנה, הבטיחות והביטוחים במסגרת הליכי הרישוי

הבעלות נדרשת להגיש את נספח ג', במסגרתו היא מצהירה כי המסגרת נבדקה בהתאם לדרישות הקבועות בתקנות הפיקוח על מעונות יום, לרבות בדיקת יועץ בטיחות מוכר (אחת לשנתיים), בודק מערכות חשמל (אחת לחמש שנים), ובדיקת גז (אחת לחמש שנים). כמו כן, הבעלות נדרשת לקבל אישור כיבוי אש.

כמו כן הבעלות נדרשת להגיש את נספח ז', במסגרתו היא מצהירה כי היא ערכה ביטוח צד ג', ביטוח תאונות אישיות, וחבות מעסיקים.

בנוסף, הבעלות נדרשת להגיש את נספח ד', במסגרתו היא מצהירה כי היא התקינה ומפעילה מערך מצלמות במעון, בהתאם לחוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות, תשע"ט-2018.
לחילופין, ככל שקיימת התנגדות של לכל הפחות 70% מההורים בשנה"ל תשפ"ג, אשר לפי מצדיקה פטור מהתקנת המצלמות, יש לצרף את כתב ההתנגדות של ההורים.

מה ההבדל בין רישיון להכרה והאם משרד החינוך עורך גם ביקורות במעונות עצמם?

כל מעון יום שבו שוהים שבעה פעוטות ומעלה מחוייב לפעול ברישיון.
לצד זאת, מעונות יום המעוניינים לקבל סבסוד נדרשים להגיש גם בקשה להכרה כמעון יום, ולעמוד בסדרת בדיקות נוספות, הכוללת דרישות נוספות בתחום ההכשרה, בתחום התפוסה והתקינה, בתחום הבטיחות והבריאות, ובתחום המבנה וכן התחייבות למחיר מרבי לפי חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו-1996.

ביחס לביקורות – התשובה היא חד משמעית כן.
בניגוד לגני ילדים ובתי ספר, כיוון שבקשת הרישוי מבוססת בעיקר על הצהרות, עיקר הבדיקה של משרד החינוך מתבצעת בשטח, על ידי מפקחים מטעמו.
המשמעות היא שמפקחים מטעם משרד החינוך יבואו לבקר במעון ולוודא כי כל ההצהרות שהצהרתם, אכן מיושמות בפועל.

מתי תנתן החלטה בבקשה הרישיון ומהו רישיון זמני?

בהתאם לחוק הפיקוח על מעונות יום, החלטה בבקשת הרישוי תינתן תוך 45 ימים ממועד הגשת הבקשה. לכן מומלץ להזדרז ולהגיש את הבקשה מוקדם ככל הניתן.
ככל שלא תינתן החלטה בפרק הזמן האמור, הממונה נדרש ליתן לבעלות רישיון זמני, עד לקבלת החלטה סופית ובלבד שהבעלות עומדת בתנאים הבאים:

1. מבקש הבקשה מפעיל את המעון בעצמו.
2. מבקש הבקשה צירף את רשימת המעורבים במעון, ואלה נבדקו ונמצא שאין להם עבר פלילי שיש בו כדי למנוע את הפעלת המעון ו/או את העסקתם.
3. המחנכים מטפלים במעון עברו הכשרה בתחום העזרה הראשונה.
4. ניתן אישור להפעלת המעון משירותי הכבאות.
5. המעון עומד בדרישות חוק המצלמות.
6. אין סיכון לשלומם של הילדים.
7. המיקום מתאים לשהיית פעוטות.
8. מבקש הבקשה לא סירב לבדיקות מטעם משרד החינוך.

על דחיית בקשת רישיון, הטלת עיצומים והנפקת צווי הפסקה

למשרד החינוך יש סמכות לפעול כנגד בעלות באחת או יותר משלוש הדרכים הבאות: דחיית בקשת רישוי, הטלת עיצומים והנפקת צווי הפסקה. נפרט על כל אחד מהמקרים.

דחיית בקשת רישוי:
היה וקיבלתם החלטת דחיה לבקשתכם לרישיון, מכל נימוק שהוא, אתם רשאים להגיש ערר לוועדת הערר במשרד החינוך. הליך הערר הוא הליך משפטי לכל דבר ועניין וכתב הערר הוא כתב טענות מלא שצריך לכלול את ההיסטוריה העובדתית, את המטריה המשפטית והתייחסות מלאה לכלל נימוקי הדחייה.
את הערר אתם נדרשים להגיש תוך 45 ימים מהמועד שבו קיבלתם את החלטת הדחיה. הלשכה המשפטית של משרד החינוך תגיש את תגובתה לערר ובהמשך יקבע דיון בערר, שבסיומו, ועדת הערר תמסור את פסק דינה.
על פסק הדין של ועדת הערר ניתן להגיש ערעור מנהלי לבית המשפט לעניינים מנהליים.
ככל שאתם סבורים שנפגעתם מהחלטת ממונה במקרים של סירוב או עיכוב לבקשת רישוי ו/או ביטול או התליה של רישיון קיים, אתם רשאים להשיג בכתב לפני מנכ"ל משרד החינוך, תוך 10 ימים ממועד קבלת ההחלטה שממנה נפגעתם.

קנסות ועיצומים:
בהתאם לחוק הפיקוח, למשרד החינוך יש סמכות להורות על מתן עיצומים לבעלות שפועלת בלי רישיון או שלא בהתאם לתנאיו ואף לבעלות שלא הציגה את רישיון ההפעלה שלה במקום בולט במעון.
סכומי הקנס להפעלת מעון ללא רישיון או שלא בהתאם לתנאיו, נעים בין 12,500-30,000 ₪.
ככל שמדובר בהפרה בנסיבות מחמירות (ביותר ממעון אחד), הממונה רשאי להטיל קנס בשיעור אחד וחצי מהסכומים האמורים לעיל.
בכל מקרה, לפני הטלת הקנס, הממונה יתריע על ההפרה ועל סכום הקנס הצפוי ויתן למפר זכות טיעון בכתב.
לא יתוקן הליקוי, הממונה יראה בכך הפרה נמשכת וסכום הקנס יעלה מדי חודש.

קיבלתי צו הפסקה. מה זה אומר?

קיימים שני סוגים של צווי הפסקה. צו הפסקה מנהלי וצו הפסקה שיפוטי.
צו הפסקה מנהלי הוא צו שמשרד החינוך רשאי להורות עליו ככל שלממונה יש חשד סביר שתנאי מהתנאים לקבלת רישיון לא מתקיים, באופן שגורם או שסביר שיגרום לפגיעה בשלומם או בבטיחותם של הפעוטות במעון.
קודם למתן צו הפסקה מנהלי, ובלבד שמדובר בבעלות שאכן הגישה בקשת רישוי ואוחזת ברישיון או ברישיון זמני, הממונה נדרש להתריע בפני הבעלות וליתן לה זכות טיעון והזדמנות לתקן את הליקוי. התרעה כאמור לא תינתן אם יש חשש לפגיעה מיידית בפעוטות.
ככל שקיבלתם צו הפסקה מנהלי, אתם רשאים לעתור על ההחלטה לבית משפט שלום.
בית משפט השלום מצידו, רשאי להורות על מתן צו הפסקה שיפוטי.

סיכום

כאמור בפתיח, החל משנה"ל תשפ"ג משרד החינוך הוא המפקח על רישוי והפעלת מעונות יום לפעוטות, ומעון שמתחנכים בו 7 פעוטות ומעלה נדרש לעמוד בסט הכללים שקבע המשרד ושקבועים בדין.
משרד החינוך מנוסה בתחום הרישוי, הבקשה והאכיפה, מגלה אחריות רבה ועתיד לבחון את עמידתכם בכל הכללים. כאשר בעלות לא עומדת ולו בחלק מהכללים, לרבות בכללים הפרוצדורליים, משרד החינוך מוסמך להורות על דחיית בקשת הרישיון, על מתן קנסות, צווי הפסקה וכו'.
משרדנו ליווה לאורך השנים בעלויות רבות בהליכי רישוי מוסדות חינוך ומצוי בהליכי הרישוי לעומקם. משרדנו מספק שירות ליווי בהליכי הרישוי (הכולל גם ליווי טרם הגשת הבקשה) וכן מלווה בעלויות בהליכי ערר ו/או הליכים בבית המשפט ו/או הליכי שימוע, במקרה של דחיית בקשת רישיון, קבלת צו הפסקה, וקבלת עיצומים.
אנחנו ממליצים לעמוד איתנו בקשר מראש ולהסתייע בנו כבר בשלבים מוקדמים, בכדי לחסוך הליכים משפטיים בשלב מאוחר יותר.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד