רישוי בתי ספר וגני ילדים לקראת שנת הלימודים תשפ"ה – איך צולחים את ההליך?

גם השנה, משרד החינוך ממשיך לשפר את המערכת הממוחשבת באמצעותה מוגשות בקשות רישוי למוסדות חינוך. לצד זאת, המגמה של המשרד היא גם להחמיר את הדרישות ממבקשי הרישיונות ולדחות בקשות שאינן מוגשות בהתאם להוראות נהלי הרישוי. משרדנו מלווה מזה כשעשור וחצי בעלויות רבות בהגשת בקשות רישוי מוסדות חינוך, בקשות הכרה ובקשות תקצוב, החל משלב ההיערכות לבקשות, דרך קבלת כל האישורים וחוות הדעת, קבלת הרישיון, ההכרה והאישור התקציבי, ובמידת הצורך, גם הגשת ערר לוועדת הערר של משרד החינוך הפועלת לפי חוק פיקוח על בתי ספר, ייצוג בשימוע בפני הוועדה המייעצת לשר בעניין הכרה, וניהול הליכים משפטיים בפני בית משפט לעניינים מנהליים. על מנת למנוע טעויות שיעמידו את מוסדות החינוך בפני הליכים משפטיים, אנו ממליצים להיעזר בנו בשלב מוקדם, קודם להגשת בקשות הרישוי. למען הסדר הטוב, להלן עיקרי נוהל בקשות רישוי לשנה"ל תשפ"ה:
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

מועדי ואופן הגשת בקשות רישוי וחידוש רישיון בשנה"ל תשפ"ה

בהתאם לנהלי הרישוי לשנת הלימודים תשפ"ה, בקשה חדשה להפעלת בית ספר או גן ילדים תוגש עד ליום 31.3.2024 ובקשת חידוש רישיון לבית ספר או גן ילדים תוגש עד ליום 28.2.2024.

למרות מצב החירום השורר במדינה, בעלות חדשה, המבקשת רישיון להפעלת בית ספר או גן ילדים לראשונה, נדרשת לבצע הליך הזדהות פרונטלי, עד ליום 25.3.2024, באמצעות מורשה החתימה.

יש להגיש בקשות רישוי מלאות, בהתאם למועדים האמורים לעיל. בקשה שתוזן במועד, אך אחד מהמסמכים או יותר יהיו חסרים ולא יסורקו עד למועד האחרון, תידחה על הסף, ולא תהיה אפשרות להשלים את המסמכים לאחר מכן.

(על המסמכים הנדרשים ועל הליך בחינת הבקשות ניתן לקראת במאמר הבא)

בעלות שבמועד הגשת הבקשה מפעילה מוסד חינוכי ללא רישיון

בהתאם לנהלי הרישוי של משרד החינוך, בעלות שבמועד הגשת הבקשה מפעילה מוסד חינוכי ללא רישיון, בקשותיה לרישיונות לשנת הלימודים תשפ"ה תדחנה, אלא אם כן קיימים טעמים מיוחדים המצדיקים את שקילת בקשת הרישוי, ובכפוף לזכות טיעון בכתב.
אין להקל ראש בהליך השימוע, וחשוב להביא את הטיעונים והנימוקים הייחודיים המצדיקים את קבלת הבקשה חרף העובדה שהבעלות מפעילה מוסד בניגוד לדין.

נושאים שיבחנו במסגרת בקשות רישוי, הכרה ותקצוב

במסגרת בקשת רישוי לבית ספר או גן ילדים משרד החינוך בוחן את חמישה נושאים: פדגוגיה, בטיחות, בריאות, מבנה, ואיתנות פיננסית.

במסגרת בקשת הכרה משרד החינוך בוחן את השפעת הפעלת בית הספר או גן הילדים על מערכת החינוך הרשמית ביישוב בו פועל מוסד החינוך.

במסגרת בקשת התקצוב משרד החינוך בוחן את עמידתה של הבעלות בכל הדרישות החשבונאיות וכן תשלום שכר עובדי הוראה בהתאם לדין.

מספר תלמידים ובקשה להגדלת מספר תלמידים

מספר תלמידים מינימאלי בפתיחת מוסד צומח:
יסודי: 2*22, 2 כיתות א או כיתה א כיתה ב.
חט"ב: 2*22, 2 כיתות ז.
תיכון: 2*22, 2 כיתות בדרגת הכיתה שבה בית הספר מתחיל (ט או י).

דרישות הסף למספר התלמידים המינימלי בבית הספר חל גם על בתי ספר ייחודיים כגון מונטסורי, דמוקרטי, אנתרופוסופי וכיוצ"ב, המבקשים ללמד בשיטה רב-גילאית.

שימו לב כי בהתאם לנהלי הרישוי של משרד החינוך, בית ספר או גן ילדים הפועל ברישיון ומבקש להגדיל את מספר הכיתות ו/או התלמידים במוסד החינוך, נדרש להגיש בקשה ייעודית לנושא עד ליום 30.9.2024. למוסדות שיאושר להם רישיון לאחר מועד זה, תתאפשר הגשת בקשה לתוספת עד שבועיים מיום קבלת הרישיון. לא ניתן יהיה להגיש בקשה לאחר מועד זה.

רישיון ארוך טווח

מוסדות ותיקים (הפועלות שנתיים ברישיון וזו תהא שנתם השלישית) המבקשים את חידוש הרישיון או בעלויות ותיקות המבקשות להפעיל מוסד עקב העברת בעלות, זכאים לקבל רישיון ארוך טווח, ובלבד שכל חוות הדעת של המוסד חיוביות.

הכשרת מנהלים

ההשתתפות בתכנית הכשרת מנהלים תתקיים במהלך שנת עבודתו הראשונה של המנהל. פטור מהתכנית ינתן, בין היתר, למנהל בעל תואר שני מִנהל החינוך או בניהול ובארגון מערכות חינוך.
על השינוי שערך משרד החינוך בנוהל מינוי מנהלים ועל הדרישות כעת, ניתן לקרוא במאמר הבא:

היבטים פיננסים

בנושא הכספי נבחנים שני היבטים:
האיתנות הפיננסית של הבעלות (רמה נאותה בעניין הבסיס הכספי לקיום מוסד החינוך).
נתוניה הפיננסים של הבעלות לצורך קבלת אישור תקצוב.

בעלות חדשה המבקשת להפעיל מוסד חינוכי ולקבל תקציב ממשרד החינוך, נדרשת להגיש בקשה עד ליום 31.3.2024. בקשה חסרה תדחה על הסף.
משרד החינוך מתמרץ בעלויות וקובע כי בעלויות שיקדימו ויגישו בקשה עד ליום 28.2.2024, תבוצע בדיקה ראשונית של רו"ח ותינתן הזדמנות לתקן מסמכים עד ליום 331.3.2024.

הבקשה תחתם בתחתית כל עמוד על ידי מורשה החתימה, אך על כתב ההתחייבות, יש להחתים את כל מורשי החתימה.

תאגיד הנדרש להמציא אישור ניהול תקין אך פועל תקופה הקצרה משנתיים ואין באפשרותו לקבל אישור ניהול תקין, ימציא אישור חלופי מרשם התאגידים. הכוונה לאישור הגשת מסמכים, שמאשר כי העמותה מינתה את המוסדות הפנימיים שהיה עליה למנות לפי חוק העמותות, תש"ם-1980, הגישה דיווחים ככל שנדרשה על פי חוק וביצעה את הפעולות הנדרשות על מנת להתחיל בפעילותה. יש לשם לב ללוחות הזמנים של רשם העמותות.

לסיכום

אין להקל ראש בליך הגשת בקשות הרישוי. בקשת רישוי שתוגש ללא כל המסמכים הנדרשים ו/או במועדים הקבועים ו/או בהתאם לנהלים – תדחה.
לכן, אנו ממליצים להקפיד על היכרות עם נהלי הרישוי והדרישות, קודם להגשת הבקשה.
משרדנו מלווה בעלויות על מוסדות החינוך בכל שלבי הליכי הרישוי, ההכרה והתקצוב.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד