רישום, שיבוץ והעברת תלמידים

הליכי רישום, שיבוץ והעברת תלמידים מתבצעים מול הרשות המקומית בה אתם מתגוררים, בהתאם לתקנות לימוד חובה וחינוך ממלכתי (רישום), תשי"ט-1959. במאמר זה ריכזנו עבורכם את התשובות לשאלות העיקריות העולות כאשר עוסקים בנושא רישום, שיבוץ והעברת תלמידים.
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

מהי תקופת הרישום ומהם גילאי הרישום המחייבים?

תקופת הרישום, בהתאם לתקנות הרישום, היא מיום א' בשבט עד כ"א בשבט של השנה הקודמת לשנת הלימודים שלקראתה נערך הרישום, למשך שישה ימים לכל הפחות.
הרישום למערכת העירונית מתחיל מגיל שלוש, ושנתוני הרישום מתפרסמים מדי שנה.

חשוב לדעת כי כבר מגיל שלוש, כאשר הורה אינו מעוניין לשלוח את ילדו למסגרת עירונית אלא מעוניין שילדו ימשיך להתחנך בגן פרטי או בבית, הוא נדרש להגיש בקשה לפטור מלימוד חובה, בכתב, לוועדת חריגים באגף לחינוך קדם יסודי בישוב. בקשת לפטור מלימוד חובה, בגילאים הצעירים, תבחן במקרה של נסיבות ייחודיות, בין היתר, כאשר מדובר על ילדים צעירים שצפויים להיכנס למערכת העירונית לפני שימלאו להם שלוש שנים; ילדים שעדיין לא גמולים ו/או זקוקים לשנת צהרים; ילדים שקצב ההתפתחות שלהם איטי ביחס לבני גילם ו/או שמתקשים להסתגל לשינויים.

האם הורה זכאי לבחור את המסגרת אליו ישובץ ילדו?

בהתאם לדין, הורה אינו זכאי לבחור מסגרת חינוכית ספציפית עבור ילדו.
לצד זאת, לכל הורה שמורה הזכות לבחור את זרם החינוך שאליו יצטרף ילדו – ממלכתי, ממלכתי דתי או מוכר שאינו רשמי.
כאשר הורה לא רשם את ילדו למסגרת, הרשות נדרשת לבצע פניה יזומה להורה ולהתריע בפניו כי הוא נדרש לרשום את ילדו וכי ככל שלא יעשה כן, היא תבצע את הרישום בהתאם לשיקוליה.

השיבוץ למסגרות החינוך נעשה על ידי הרשות המקומית, בהתאם לבחירת ההורים באשר לזרם החינוכי ובהתאם לאיזור מגוריהם, כאשר ניתנת עדיפות לשיבוץ בקרבת מקום המגורים.

הרשות הודיעה לי על שיבוץ למסגרת שאיני מעוניין בה, מה ניתן לעשות?

החלטת הרשות לעניין השיבוץ איננה סופית וניתן לערער עליה.

בגני ילדים ניתן להגיש ערעור על שיבוץ לגן ילדים לרשות המקומית, כאשר המועד האחרון להגשת הערעור יופיע במסגרת הודעת השיבוץ שנשלחת להורים. ההחלטה בערעור תבחן לאור כלל שיקולי הרשות, לרבות טובת הילד. במסגרת הערעור חשוב להפנות לנימוקים העיקריים של הערעור, ביניהם, איזור הרישום, גילאי הילד/ה, הרכב קבוצת הילדים וכיוצ"ב. ככל שיש שיקולים רפואיים ו/או רגשיים – רצוי לצרף חוות דעת מומחה.
החלטת הרשות המקומית בערעור על שיבוץ אומנם סופית במסגרת הרשות, אך ניתן לעתור נגדה במסגרת עתירה מנהלית לבית המשפט לעניינים מנהליים.

בבתי ספר במקרה בו מעוניינים לשנות שיבוץ לבית ספר, ניתן להגיש בקשת העברה, בסיום מועדי הרישום. בקשת העברה היא בקשה נפרדת מבקשת שיבוץ ויכולים להגיש אותה גם ההורים וגם המוסד החינוכי.
מסגרת חינוכית ו/או רשות מקומית יכולים לבקש להעביר תלמיד מטעמים חינוכיים, ואף מטעמים תקציביים. ההורים רשאים להגיש בקשה להעברה במסגרת פרק זמן ייעודי לנושא, ממוסד רשמי אחד למשנהו או ממוסד רשמי למוסד מוכר שאינו רשמי/פטור.

מהי בקשת העברה ומה ההליכים במסגרתה?

בקשת העברה כאמור מיועדת למקרה בו תלמיד שובץ בבית ספר, והוא מעוניין שיעבירו אותו לבית ספר אחר.

במסגרת בקשה ההעברה חשוב להדגיש את הנסיבות הייחודיות להגשת הבקשה, לרבות אזורי רישום, גילאים, הרכב הכיתה, ייחודיות בית הספר וכיוצ"ב.
במקרה של בעיות רפואיות או רגשיות – מומלץ לצרף אסמכתאות ובעיקר חוות דעת מומחה.

גם לאחר המועדים הקבועים להגשת בקשת העברה, הורים רשאים להגיש, בכל עת, בקשת העברה, אך קיימים לבקשה כאמור כללים ייעודיים, וחשוב להגיש אותה בהתאם לאמור בהם.

החלטת הרשות בבקשת ההעברה צריכה להימסר להורים בכתב ובאופן מנומק, במסגרת המועדים הקבועים בדין, וכתלות במועד בו הוגשה הבקשה, כמפורט להלן:
1. אם הבקשה היא להעברה מיידית – תוך ארבעה עשר יום מיום הגשתה;
2. אם הבקשה היא לקראת שנת הלימודים הקרובה והגישו אותה בין ה-1 באפריל לבין ה-15 ביולי – עד 1 באוגוסט;
3. אם הבקשה היא לקראת שנת הלימודים הקרובה והגישו את הבקשה לאחר 15 ביולי – עד 10 בספטמבר.

על החלטה בבקשת העברה ניתן להגיש ערעור, תוך שבעה ימים ממועד קבלת החלטה בבקשה ההעברה, למנהל/ת המחוז, והם נדרשים למסור את החלטתם בערעור תוך 7 ימים. החלטה בערעור בבקשת ההעברה היא אומנם סופית, מבחינת משרד החינוך, אך ניתן לעתור נגדה לבית משפט לעניינים מנהליים.

בנוסף, כאשר מדובר בהחלטה בערעור על בקשת העברה ממוסד רשמי למוסד מוכר שאינו רשמי, קיימת זכות ערעור גם למנכ"ל משרד החינוך.
גם מנהל/ת בית ספר שקיבלו הודעה על העברת תלמיד למוסדם רשאים לערער על ההחלטה למנהל/ת המחוז, אך מדובר במקרים נדירים ביותר. במקרה כזה, החלטת מנהל/ת המחוז בערעור מנהל/ת בית הספר היא אומנם סופית מבחינת משרד החינוך, אך ניתן לעתור נגדה לבית משפט לעניינים מנהליים.

לסיכום

החלטת הרשות לעניין שיבוץ תלמידים צריכה להיעשות תוך התחשבות בשיקולים מערכתיים לצד שיקולי טובת התלמיד, והכל תוך הקפדה על כללי מנהל תקין.
ככל שאתם סבורים שנפגעתם מהחלטת שיבוץ, לא מדובר בגזירת גורל וניתן להשיג על ההחלטה.
משרדנו מלווה הורים במסגרת בקשות ערעור על שיבוץ לגן ילדים, במסגרת בקשות העברה בין בתי ספר וכן בערעורים ועתירות מנהליות על החלטות הרשות בנושאים אלו, וסייע להורים ולתלמידים רבים בקבלת השיבוץ המבוקש.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד