תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים גביית תשלומי הורים במערכת החינוך. במאמר זה ננסה לסייע לכם בהבנת מונחי רכיבי תשלומי ההורים המותרים, אופן גבייתם ונתייחס בהרחבה לתשלומי ההורים בבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים ובבתי ספר ייחודיים.
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

כללי

נושא תשלומי ההורים חשוב הן לבעלויות, שנדרשות להכין הסכמי תשלומי הורים בהתאם לדין ולקבל עליהם את אישור משרד החינוך, והן להורים שמעוניינים להכיר את זכויותיהם החוקיות ולוודא כי הגביה עבור לימודי ילדיהם תתבצע בהתאם לדין.

רכיבי תשלומי הורים

תשלומי ההורים מורכבים מארבעה רכיבים שונים כאשר כל רכיב מבוסס על הוראות דין ועל כללי משרד החינוך:

1. תשלומי חובה – בעצם, יש תשלום אחד שהוא תשלום חובה לפי דין, והוא תשלום עבור ביטוח תאונות אישיות לתלמיד. הביטוח חל על כל תלמיד ותלמידה המתחנכים במסגרת חינוכית מוכרת, ומזה שנים הוא עומד על הסך של 49 ₪.

2. תשלומי רשות – מדובר על תשלומים עבור רכיבים ספציפיים, ביניהם סל תרבות, השאלת ספרי לימוד, טיולים, מסיבות במהלך השנה, מסיבות סיום (בשכבת גיל מסיימת) ותשלומים עבור ועד הורים יישובי וארגון הורים מייצג ברמה הארצית. הורה רשאי לבחור האם ילדו יצרוך את השירות או לא. סכום הגביה המותר מדי שנה בוועדת החינוך של הכנסת ומפורסם במסגרת חוזר מנכ"ל ייעודי.

3. תוכנית לימודים נוספת (תל"ן) – תוכנית לימודים נוספת היא תכנית לימודים המיועדת להעשרה, המופעלת בסוף יום הלימודים ומאריכה אותו. סכום הגביה נקבע גם הוא מדי שנה במסגרת חוזר מנכ"ל. רק הורים שמסרו הסכמה אישית לתכנית – ישלמו עבורה. ככל שהתכנית משולבת במסגרת יום הלימודים ו/או ככל שהורה לא שילם עבור התכנית בשל קושי כלכלי – המסגרת החינוכית חייבת לשתף גם את הילדים שהוריהם לא שילמו עבורה. קיים איסור להתנות רישום למסגרת חינוכית בהשתתפות בתל"ן.

4. רכישת שירותים מרצון – רכישת שירותים מרצון נועדה להשתמש בכוח הקבוצה להוזלת מחירים של מוצרים ושירותים עבור התלמידים או לפרויקטים חינוכיים. סכום הגביה נקבע גם הוא מדי שנה במסגרת חוזר מנכ"ל. רק הורים שמסרו הסכמה אישית לרכישת השירותים – ישלמו עבורם.

למרות שהסכומים המותרים לגבייה קבועים בחוזר מנכ"ל, כל מסגרת חינוכית נדרשת לאשר את סכומי הגביה באמצעות מערכת אפיק.

תשלומי הורים בבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים

בנוסף, בשנים האחרונות, משרד החינוך התיר גביית תשלומי הורים גם בבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים, במוסדות חינוך ניסויים וייחודיים, וכן עבור רכיבים של מקצועות לימוד מוגברים ועבור תכנית לימודים נוספת תורנית. עבור כל אחד מהם, משרד החינוך הגדיר מערכת כללים. אפשרות גביה זו מאפשרת לבתי ספר מוכרים שאינם רשמיים ו/או ייחודיים, לגבות תשלומי הורים גבוהים יותר, על מנת לממן את הפער בין עלות הפעלת המוסד (100% תקצוב שעות לימוד + עד 15% תקורה) לשיעור התקצוב החלקי המתקבל ממשרד החינוך.

סכומי הגביה המותרים קבועים במסגרת נוסחה מדויקת שמבוססת על נתוני המוסד ונתוני התקצוב. בכל מקרה, דמי הרישום למוסד יהיו לכל היותר 5% משכר הלימוד המאושר במוסד או 150 ₪, לפי הנמוך מביניהם.

גביית תשלומי הורים מוגדלת זו, אפשרית רק כאשר הגביה מתבצעת באמצעות מוסד החינוך או הבעלות על המוסד, כאשר למוסד קיים הסכם תשלומי הורים מפורט וברור ורק לאחר שהמוסד קיבל אישור לגביה ממנהל/ת המחוז שבו הוא פועל, באמצעות מערכת אפיק. הסכם ההורים צריך להערך בהתאם לאופי ופעילות המוסד ולהתאים לכללי משרד החינוך בנושא.

מוסד שמעוניין לגבות תשלומי הורים גבוהים מהתשלומים המותרים, יהא רשאי לעשות כן ובלבד שהוא לא יזכה במקביל לתקצוב ממשרד החינוך.

תשלומי הורים בבתי ספר ייחודיים

מוסדות חינוך ייחודיים שקיבלו הכרה מהוועדה הארצית למוסדות חינוך ייחודיים על־אזוריים ואזורי בחירה מבוקרת שבמשרד החינוך, לרבות מוסדות מוכרים שאינם רשמיים, זכאים להגיש לוועדה בקשה לגבות תשלומי הורים נוספים עבור הפעלת תכניות הלימודים הייחודיות הפועלות בהם. במסגרת הבקשה, המוסדות שקיבלו הכרה כייחודיים נדרשים להגיש לאישור הוועדה תכנית תקציבית הכפופה לתכנית הפדגוגית המוכרת, ומותאמת לגודל המוסד החינוכי. התכנית תכלול שעות תל"ן ייחודיות וכן רכישת שירותים מרצון נוספת עבור פעולות ההעשרה הכרוכות בתכנית הייחודית.

תנאי משמעותי לאישור גביה כאמור, הוא קיומו של מערך מלגות לתלמידים שרשומים למסגרת הייחודית, אך אין ביכולתם של הוריהם לעמוד בתשלומים המתחייבים עבור התוכנית הייחודית. בנוסף, הגביה לא יכולה להתבצע באמצעות עמותות הורים או כל גוף שלישי אחר, אלא רק דרך מוסד החינוך ו/או הרשות המקומית.

כאשר מדובר על מוסד חינוך מוכר שאינו רשמי ייחודי, הוא נדרש לעמוד בכללים נוספים, ובניהם זהות הגורם הגובה, אופן הגביה וקיומם של מקורות כלכליים נוספים לצורך קיום מנגנון המלגות.

תשלומי הורים בגני ילדים

לצערנו, משרד החינוך לא קבע כללים מקבילים לגבי גני ילדים מוכרים שאינם רשמיים או לגבי גני ילדים ייחודיים, ואלה עדיין זוכים לתקצוב חלקי ממשרד החינוך ובד בבד מוגבלים בסכומי התשלומים המותרים לגביה.

לסיכום

נושא תשלומי ההורים הוא נושא חשוב אך סבוך משפטית, שטרם נתנו לו פתרונות מלאים הן מבחינת הבעלויות והן מבחינת הורים.

משרדנו מלווה מוסדות חינוך בהכנת הסכמי תשלומי הורים בהתאם לאופי המוסד ולצרכיו וכן בהגשת הבקשות לאישור משרד החינוך. כמו כן, משרדנו מלווה בתי ספר ייחודיים בהליך קבלת הכרה מהוועדה הארצית למוסדות חינוך ייחודיים על־אזוריים ואזורי בחירה מבוקרת שבמשרד החינוך.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד