איך לצלוח הליך גירושין בהסכמה?

כאשר בני זוג מחליטים על פרידה, מומלץ – תמיד – לנסות ולייצר מתווה מוסכם לפרידה ולבצע את הליך הגירושין בהסכמה, תוך יצירת הסדרה הדדית של כל המחלוקות והנושאים הרלוונטיים העומדים על הפרק, במסגרת הסכם גירושין. אך איך עושים זאת? התשובות במאמר שלפניכם.
נכתב ע"י: עו"ד גל קנר אלימי

שיתוף ברשתות:

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email

כללי

הרעיון של גירושין בהסכמה הוא הסכמה חופשית של בני הזוג ובניית מערך הסכמות הדדיות. המטרה בגירושין בהסכמה היא לקבוע את האופן שבו יתנהל הליך פירוק התא המשפחתי, ובמקביל לעצב את התנהלות בני הזוג בהיבטים הכלכליים והמשפחתיים באופן מסודר וברור, לאחר הגירושין לרבות בעתיד הרחוק.

כאשר מבצעים הליך של גירושין בהסכמה באופן מסודר ומקצועי, ניתן לצפות את עיקרי הקשיים שצפויים להתעורר כתוצאה מהפרידה והגירושין, גם הקשיים המיידיים וגם הקשיים העתידיים, והכל בהתאם לנסיבות שני בני הזוג.

היתרונות של ההליך הם ברורים: הליך גירושין בערכאה שיפוטית הוא בהכרח הליך קשה ומורכב לכל הצדדים. מדובר בהליך לכאורה אינטימי שבו מעורבים גורמים חיצוניים רבים לרבות עורכי דין, פקידות סעד, מומחים, שמאים, אקטוארים וכיוצ"ב, ויש לו עלויות גבוהות לשני הצדדים. בסופו של דבר, בתי המשפט יעשו כל שביכולתם כדי שהצדדים יצאו עם הסכמות או עם פסק דין הגון, שוויוני, שתואם את טובת הילדים ונדמה שלפעמים ניתן להגיע לתוצאה דומה במסגרת הליך גירושין בהסכמה ותוך מזעור הפגיעה בכל הגורמים המעורבים.

לכן, ככל שהדבר מתאפשר, כאשר נתוני הצדדים גלויים וכאשר אף צד אינו מקופח, יש להעדיף יצירת הסכם גירושין בהסכמה.

מה כולל הסכם גירושין בהסכמה?

הסכמי גירושין הם תמיד שונים אחד מהשני, שכן הן מותאמים ונתפרים לכל תא משפחתי בהתאם לסטטוס שלו ולנסיבותיו. הסוגיות המרכזיות שמתקיימות בכל ההסכמים הן כלליות בלבד, והן עוסקות בעיקר בנושאים הבאים:

1. הסכמה להתגרש.

2. הסדרת ענייני הילדים הקטינים (חלוקת אחריות הורית, זמני שהיה ומזונות).

3. חלוקת רכוש, לרבות בית המגורים המשותף, עסקים של מי מבני הזוג, זכויות פנסיוניות וכיוצ"ב.

כיצד להוביל להליך גירושין בהסכמה מוצלח?

על מנת להוביל הליך גירושין בהסכמה להצלחה, מומלץ להקפיד על הדגשים הבאים:

✔ ראשית, ועוד לפני ההתדיינות בנושא עם בן או בת הזוג, מומלץ קודם כל להתייעץ עם עורך דין גירושין מטעמכם וליידע אותו שאתם מעוניינים להתגרש ולהדגיש שחשוב לכם שהגירושין יעשו בהסכמה. לצד זאת, בקשו מעורך הדין לעשות עמכם את כל ההכנות הדרושות וגיבוש האסטרטגיה המשפטית המתאימה לכם, למקרה שהליך הגירושין בהסכמה לא יצלח.
חשוב לשים לב שבישראל, בגלל קיומן של ערכאות שונות (בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה), ישנה חשיבות לגורם שפותח בהליך הגירושין ולכן חשוב לוודא שבסופו של דבר הצד השני לא יקדים אתכם ולא ינקוט בהליכים משפטיים לפניכם.

✔ אחרי שקיבלתם את כלל המידע באופן אישי, מתחיל התהליך המשותף. התנאי הראשוני והבסיסי לגירושין בהסכמה, טמון ברצון של שני בני הזוג להביא לסיום המחלוקות ביניהם באופן משותף ויעיל, תוך הבנה שכל צד ייצא 'קצת לא מרוצה'. הצדדים צריכים להגיע מוכנים ולדעת שלטובת גירושין בהסכמה, הם יצטרכו להתפשר.

✔ לצד הרצון לקיים הליך גירושין בהסכמה והמוכנות להתגמש, הצדדים צריכים להגיע עם מחויבות לקיים את ההליך ולמצות אותו עד תום, גם כאשר מתגלות מחלוקות וגם כאשר הסיטואציה בין בני הזוג אמוציונלית וסוערת. פעמים רבות הצדדים צריכים לגלות סבלנות, וליתן לעורך הדין לגירושין שמייצג אותם לנסות ולמצוא את המכנה המשותף או את הפשרה המוסכמת.

✔ הצדדים צריכים לבחור מראש כיצד לנהל את הליך הגירושין בהסכמה, כלומר, האם עורך דין גירושין אחד ייצג את שניהם, האם כל צד יהיה מיוצג על ידי עורך דין גירושין נפרד, האם הצדדים יגיעו להסכמות עקרוניות באופן כללי ורק לאחר מכן יפנו לעורך דין גירושין, האם יפנו להליך גישור גירושין וכיוצ"ב?
חשוב לדעת כי מדובר בהחלטה שצריך לקבל כבר בתחילת ההליך אך היא יכולה להשתנות תוך כדי תנועה, ועצם העובדה שההליך לא צלח בדרך אחת לא אומר שהוא לא יכול להצליח בדרך אחר. לפעמים בני הזוג מנסים את מזלם באמצעות עורך דין גירושין משותף ומגיעים למסקנה כי עדיף שכל אחד יהיה מיוצג בנפרד ולפעמים להיפך.

✔ עריכת הסכם הגירושין בפועל, על ידי עורך דין מומחה שייתן ביטוי לכל הסוגיות המורכבות שהעליתם. שימו לב שחלק מתפקידו של עורך הדין לגירושין, לצד יצירת פתרונות לסוגיות שבמחלוקת, הוא גם להציף תרחישים וסוגיות שצפויים להתרחש בהמשך ולסייע לכם להגיע להסכמות גם בנוגע אליהם.

✔ אישור ההסכם על ידי בית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט לענייני משפחה יבדוק את ההסכם, יבדוק כי שניכם מסכימים לאמור בו, יציף סוגיות מורכבות לצדדים או למי מהם, ובסופו של דבר, ככל שישתכנע כי אלה אכן ההסכמות ביניכם, יתן להסכם תוקף של פסק דין.

✔ פתיחת תיק בבית הדין הרבני, הגשת ההסכם שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה וקביעת מועד דיון. כאשר הצדדים מנהלים הליך גירושין בהסכמה, בתי הדין לרוב יקיימו רק דיון אחד במסגרתו הם יוודאו שלא קיים סיכוי לשלום בית וכי הצדדים אכן גמרו בדעתם להתגרש ואז יאשרו את הסכם הגירושין (שכבר אושר בבית משפט לענייני משפחה). לאחר אישור הסכם הגירושין, יש לבקש לקבוע מועד לסידור הגט, ובכך יסתיים ההליך.

לסיכום

משרדנו מלווה זוגות רבים בהליך גירושין בהסכמה, בין אם באמצעות ייצוג שני הצדדים, ייצוג צד אחד, עריכת הסכם גירושין בהסכמה וכיוצ"ב.

אנחנו ממליצים לתת צ'אנס אמיתי להליך גירושין בהסכמה, ככל שהצד השני מאפשר זאת, שכן מדובר לרוב על הליך מהיר, יעיל, חסכוני ויציב לאורך זמן.

כתבות נוספות

תשלומי הורים

ככלל, חוק לימוד חובה, תש"ט-1949 קובע כי הלימודים מתוקפו הם חינם, אך קיימים בדין מספר סייגים, שמאפשרים…

קרא עוד